Zgodba o materialu, ki nas spremlja že od pradavnine

Objavil: Krančič - 3. november 2016 - Neuvrščeni

Les spremlja človeka od pradavnine pa vse do današnjih dni. Ta starodavni materia je človek ga je vedno znova prilagajal svojim trenutnim potrebam, iz njega je izdeloval predmete, ki so mu lajšali življenje ali pa je njegovo toploto izkoriščal za lažje preživljanje mrzle zime.

Tudi v današnji dobi v kateri prevladuje elektronika in umetne snovi ostaja les v svoji enkratnosti zaželjen in iskan material.

 Nepremagljiva moč lesa

Sicer marsikje po svetu ljudje še vedno živijo v lesenih hiškah in hišicah ter za gretje uporabljajo lesene trske in deske. V tako imenovanem razvitem svetu pa se danes za gradnjo hiš uporabljajo mnogi drugi materiali.

Obdelava lesa

A kot naravni in eden najbolj zdravih materialov les ostaja priljubljen tako v gradbeništvu kot za izdelavo nekaterih ključnih elementov notranje opreme.

Njegove pozitivne lastnosti, kot so zmožnost dihanja, uravnavanje vlage, precejanje in čiščenje zraka, prijetnost na dotik in številne druge mu na trgu dajejo posebno prednost.

Če prištejemo še njegovo lahko dostopnost, številne in različne možnosti obdelave in oblikovanja in relativno nizko ceno, mu lahko napovemo svetlo prihodnost.

Serijska proizvodnja ali ročno delo?

Ob izdelavi stvari iz lesa so v preteklosti ljudje uživali in jim izdelava denimo masivnih vrat ali izrezbarjenega predalnika ni predstavljala veliko mukotrpnega dela. Danes še vedno obstaja nekaj ljudi, ki imajo občutek za les in njegove linije.

Kopalnica z lesenimi elementi

A žal se večina mizarjev ukvarja z konkurenco, kjer v boju z IKEO nimajo veliko možnosti. Gotovo pa večina mizarjev še vedno nima konkurence na področju ročne obdelave.

Za proizvajalce je eden pomembenjših vidikov razdelitev lesa po kakovosti oziroma nosilnosti. Vrsto in način kontrole za ugotavljanje kakovosti lesa določajo predpisi za lesne konstrukcije, ta pa mora biti vedno vidno označena.

Leseno pohištvo je lahko izdelano na tri načine: kot masivno pohištvo, kot pohištvo s furnirjem in iverno pohištvo.

Kuhinja v lesu

Elementi so narejeni iz celih kosov lesa, in so nato primerno obdelani. S termično obdelavo lesa se zmanjšata njegova vlažnost in izboljša biološka odpornost.

Skrb za zdravje in okolje

Naj bo obdelan ročno ali z računalniško vodeno tehnologijo, les velja za najbolj ekološki material. Ustvarjanje prijetnega življenjskega prostora in skrb za naravo gresta lahko z roko v roki, in to razmišljanje vse bolj vodi tudi sodobne proizvajalce in oblikovalce lesa.

Kuhinja v lesu

Znak kakovosti za ekološki les pomeni, da ta izvira iz gozdov, s katerimi so upravljali v skladu z ekološkimi, socialno odgovornimi in ekonomskimi načeli trajnosti. Ekološka naj bi bila tudi obdelava, saj naj bi se pri njej uporabljali materiali, ki niso škodljivi zdravju in omogočajo biološko razgrajevanje.

Preprosto rečeno – zares zdrav, z lesom opremljen dom lahko nastaja že v gozdu.

Vzdrževanje

Če ste ljubitelji oziroma ljubiteljice lesa in se boste v prihodnosti odločali za leseno pohištvo ali morda celo leseno gradnjo, bo za vas pomembno nekaj vedeti tudi o njegovem vzdrževanju. Vsak les, tudi nov, je potrebno zaščititi pred škodljivci.

To velja predvsem za elemente, ki bodo na prostem in bodo v večji meri izpostavljeni vplivom iz okolice. Posebna zaščita je potrebna tudi pri lesu, ki ga uporabimo kot gradbeni ali dekorativni element v vlažnih prostorih.

Kuhinja v lesu

Površino lesa zaščitimo z impregnacijo, s posebnimi impregnacijskimi premazi za les, impregnirano površino pa lahko še dodatno zaščitimo s premazi, s katerimi les tudi dekorativno obarvamo. Če želimo doseči čim bolj naraven videz pa se dekorativnim premazom lesa seveda izognemo.

vir: http://www.dominvrt.si/clanek/rubrika/dobro-je-vedeti/nepremagljiva-moc-lesa.html